Fotometrische gegevens

Bij de fotometrische bepalingen, waarbij men te maken heeft met de lichtuitstraling door verschillende bronnen, moet men bij de waarneming altijd rekening houden met een subjectief element, omdat het menselijk oog voor sommige kleuren (golflengten) gevoeliger is dan voor andere, zodat bronnen die verschillend monochromatisch licht uitzenden of wit licht van verschillende spectrale samenstelling, verschillende lichtindrukken veroorzaken, ook al zenden zij in totaal dezelfde hoeveelheid energie uit. Men tracht de subjectiviteit van de fotometrische bepalingen te begrenzen door gebruik te maken van foto-elektrische cellen, voorzien van filters die de gevoeligheid ervan zoveel mogelijk in de buurt brengen van die van het oog. Eenvoudiger en objectiever verlopen deze metingen, als ze uitgevoerd worden met monochromatisch licht. De waarnemingen kunnen dan met het oog gebeuren, maar ook met foto-elektrische cellen. Meestal gebruikt men het laatste omdat ze veel nauwkeurigere resultaten verschaffen.

Hieronder de verschillende voorbeelden van grafieken met daarin de intensiteit van het licht in de diverse frequentie gebieden van TL lampen zoals de 33-640 en de de TL-D 827, TL-D 830, TL-D 840 en de TL-D 865. Onderaan van een SOX lamp met Monochromatisch licht (zie hier duidelijk de verschillen)
 

Om de fotometrische bepalingen te vereenvoudigen beschouwt men in veel gevallen de bron als puntvormig, hoewel men bij het meten van weer andere grootheden rekening moet houden met de afmetingen van de bron. De voornaamste fotometrische grootheden zijn: de hoeveelheid licht die uitgezonden wordt door een lichtbron, de lichtstroom, de lichtsterkte, de verlichtingssterkte, de helderheid (fysiologisch) en de fysische helderheid of luminantie.

Aangezien bij fotometrie de metingen betrekking hebben op de gemiddelde gevoeligheid van het menselijk oog (zowel wanneer men beoordeelt met het oog als wanneer gebruikgemaakt wordt van passend geijkte lichtgevoelige elementen) heeft het weinig praktisch nut de totale hoeveelheid energie, die door een lichtbron wordt uitgezonden, te kennen. Wel echter is het van belang de hoeveelheid licht te kennen, die door de bron wordt uitgezonden: een grootheid die gedefinieerd wordt als het product van de hoeveelheid energie en de zichtbaarheid van de straling van de beschouwde golflengte.
 
 

Fotometrische gegevens
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »